Iedereen in Nederland die in een auto rijdt, is verplicht om wegenbelasting te betalen. De wegenbelasting is een vast bedrag wat betaald moet worden, ongeacht of de auto gebruikt wordt of niet. Een andere naam voor de wegenbelasting is de motorrijtuigenbelasting. Deze naam past beter, aangezien de belasting niks te maken heeft met het weggebruik.

citroen-ds4-nu-ook-met-20-bijtelling-5188ff4493346

Hoogte van de wegenbelasting
De hoogte van de wegenbelasting die betaald moet worden is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Op de eerste plaats is het gewicht van de auto van belang. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Op de tweede plaats zorgt de brandstof waar de auto op rijdt een verschil. Op de derde plaats is de provincie waar de bestuurder woont bepalend voor de hoogte van de belasting. Iedere provincie hanteert een eigen tarief voor de wegenbelasting. Op de vierde plaats is er een verschil in wegenbelasting voor auto’s die privé gebruikt worden ten opzichte van auto’s voor zakelijk gebruik.

Wegenbelasting berekenen
Om de juiste hoogte van de wegenbelasting te berekenen, zijn er handige tools op internet te vinden. Door een aantal gegevens in te vullen, wordt de juiste hoogte van de wegenbelasting getoond.